Ik ken vele soorten kunst. Maar van “Kunst uit de muur” heb ik niet eerder gehoord. Tot nu. Ik zit hier heerlijk buiten in de ochtend zon te genieten met een bak koffie in mijn hand. Ik blader wat in de Flow en lees de titel: Kunst uit de muur.

Omdat het mijn nieuwsgierigheid heeft gewekt, besluit ik het kleine artikel te lezen. Ik ken namelijk alleen maar de frikandellen of kroketten op zo’n slap kartonnetje uit de muur. Mijn favoriete pretpark heeft ze nog. De frikandellen zijn daar van die wiebeldingen. Echt. Dit even terzijde. Kunst uit de muur dus.

Het artikel vertelt het volgende:
“Om lokale kunstenaars meer bekendheid te geven, bedacht beeldhouwer/ visual artist Ro-Nalt Schrauwen het Pakje Kunst. Voor vier euro trek jij een doosje met een uniek kunstwerkje van een van de zevenhonderd kunstenaars die meedoen, uit een retro sigarettenautomaat. Aan de buitenkant kun jij niet zien wat erin zit. Dus het is altijd een verrassing wat jij krijgt. Er staan dertig automaten verspreid door heel Nederland. In boekhandels, theaters en musea. De locaties check je hier Pakjekunst.com.

Weet ook jij hebt een pakje kunst. Zie jezelf als zo’n retro sigarettenautomaat. Vol met laatjes. Vol met jou. Jouw kunst trek jij uit jouw eigen laatjes. Jij kiest welke jij opentrekt. Streel eerst eens je eigen kunst i.p.v. die van de ander. Dat kan later altijd nog. Je parel zal ervan stralen. Ik weet dat. Inmiddels. En leer het. Jou. Ik dwaal af. Het artikel dus.

Aangezien ik mijn nieuwsgierigheid toch weer niet kan bedwingen, zoek ik het meteen op en wat blijkt? Laat er nou ook zo’n retro sigarettenautomaat staan in Breda. Nee. Jazeker. Jij snapt vast dat wanneer ik terug ben van vakantie ik ga voor een Pakje Kunst. Ik trek hiervan graag een laatje open. Toch net even iets anders dan wiebel frikandellen of kroketten.